Skriv ut

Havsyn

819
besøk

Havsyn
Adkomst til startsted/parkering:
Kjør E18 mot Oslo, ta av på Rv. 41 i Timeneskrysset i retning Kjevik. Etter 5 km ta av mot Dønnestad. Kjør ca 1,5 km og ta av til høyre ved skilt merket «Stadion». Parkeringsplass for lysløypa på Dønnestad ses på venstre hånd. Her parkerer du.

Turbeskrivelse:
Turen starter på parkeringsplassen for lysløypa på Dønnestad. Fra parkeringsplassen innleder vi med noen hundre meter langs grusvei forbi fotballbanene. Du kan også velge å gå opp i lysløypa med en gang, og følge denne mot gangretningen. I skogkanten bak fotballbanene, på en stor tømmervelteplass, ser du skilt mot Havsyn. På kartoppslaget ser du det finnes flere veier til målet. Vi anbefaler turen som går forbi det idylliske Frøtjønn og da må du ta til høyre i første løypekryss. Med fellesfiskekortet for Kristiansand i lomma, kan du jakte på ørreten her. Videre rusler du på store stier mot Tvitjønnane. Her kan du se ferske spor etter beveren som holder til i tjønnene. Har du blikket med deg, kan du også skimte den gamle, oppbygde ferdselsveien på motsatt side av den største tjønna. Turen går videre i slakt terreng og snart passerer du et lite vannspeil i ei myr. Da er du kommet til Heljestjønn. Videre følger du skiltene som viser til Havsyn. Det er først nå du vil møte noen motbakker. Men det er ikke mange bakkene før du kommer opp i den åpne eikeskogen rett før toppen. Når du runder siste svingen før toppen, åpenbarer den høye steinvarden seg og ikke minst den flotte utsikten i retning Høvåg og Randesund. På en klar dag ser du sjøen godt.
Du har flere alternativer for returen til Dønnestad. Kartoppslag rett nedenfor Havsyn hjelper deg med valget. Et godt alternativ er å gå gjennom Trolldalen og det lille Trolletjønn. Da kan du ta deg tid til å svippe innom Trolldalshelleren. Det er en stor, flott heller som har fungert som boplass langt tilbake i tid. Til helleren er det godt skiltet.
Etter å ha gått ned gjennom Trolldalen kommer du ned på lysløypa. Du kan enten følge lysløypa hele veien tilbake eller gå grusveien til venstre. Uavhengig av ditt valg, finner du enkelt tilbake til parkeringsplassen.

Lengde: ca. 6,8km (tur/retur)
Beregnet tid: 2 timer + pauser

Bli med!