Skriv ut

Robstadknuten

516
besøk

Robstadknuten
En av regionens flotteste utsikter finner du på Ropstadknuten. Også denne turen krever litt bilkjøring, men vi er ganske sikre på at dere føler det er verdt det når dere får se vidsynet fra toppen.
For å komme til startpunktet kjører man RV 9 nordover fra Kristiansand. Etter ca 36 km tar man av mot Bringsvær. Følg vegen til parkeringen ved Bringsvær leirskole (ca 4 km) Fra parkeringen starter gåturen opp en bakke til selve leirskolen. Når du har passert leirskolen ser du første skiltet til Robstadknuten. Turen er godt merket med skilt og blåmerker, og går på flotte skogsstier. Stiene er ofte våte så vi anbefaler gode vanntette sko. Turen er på til sammen 4.2 kilometer og velegnet til alle årstider.

På vei oppover passerer vi Varden på Visåshei på 488 m.o.h. Det er faktisk 3 meter høyere enn Ropstadknuten, men omgitt av skog som sørger for lite utsikt.

Det er god utsikt fra Robstadknuten, men utsikten blir enda bedre om du tar turen opp i det 6.5 meter høye tårnet som ble bygget her i 2008. På denne måten kommer vi turgåere over trærne på toppen og kan se fritt i 360 grader. Når været tillater det, kan du se havet, over 35 kilometer sørover. Du kan også på godværsdager se steder i hele 17 kommuner i Agder – fra Farsund i vest til Åmli i øst. Kort fortalt har du her panoramautsikt over indre Agder! På toppen er det også et kart der man kan se hva som befinner seg i alle retningene og utlånskikkerter. I Ti på Topp sesongen (3. april-16. okt) blir innsjekk på turen her ved tårnet.
En tur i dette området kan også kombineres med en tur langs Fjellmannsveien som går forbi Bringsvær Leirskole. Fjellmannsvegen er en mer enn 1000 år gammel ferdselsvei mellom Setesdal og kysten. Menneskene fra nord ble kalt fjellmenn eller dalemenn og dermed fikk denne stien navnet Fjellmannsveien. Det ble brukt mye kløvhester på turene her og slitasjen var stedvis så stor at vi den dag i dag kan se forsenkningen i landskapet etter mange føtter og hovers vandring mellom hav og hei.
Ønsker du en topptur til i området anbefaler vi Oksla. Også denne turen er merket fra Bringsvær og gir god utsikt over indre Agder.

Tusen takk til Bringsvær Leirskole, Midt Agder Friluftsråd, lokale bedrifter og ikke minst lokale ildsjeler som bidro til enda bedre utsikt for oss alle på toppen av Ropstadknuten.
Tusen takk også til Bringsvær leirskole som stiller med toalettfasiliteter for turgåere. Se skilting i leirskoleområdet.

Ellers kan vi informere om at det er flotte badeanlegg med stupebrett og badebrygge både ved leirskolen og langs vegen litt før leirskolen.

God tur!

Bli med!